Sabtu, 7 Februari 2015

Nairobi Kenya

      Negara Kenya terletak di Benua Africa, berada di selatan Ethiopia, di utara Tanzania dan di barat daya Sudan, Tenggara Nairobi Lautan Hindi, di baratnya Uganda dan di timur lautnya Somalia. Nairobi ibu kota Kenya bermaksud "cool water" dalam bahasa Maasai.


      Saya ke sini pada ogos 2014 kerana transit selama 3 hari dalam perjalanan pergi dan pulang dari Tanzania. Puncak tertingginya adalah Gunung Kenya  5199 meter dan merupakan puncak kedua tertinggi di Benua Afrika. Bandar yang berada di ketinggian 1795 mdpl ini bercuaca seperti Cameron Highland semasa saya di sana. Malam pertama setibanya di Nairobi kami menginap di Nomad Palace Hotel yang terletak di pinggir bandar Nairobi berdekatan kawasan setinggan. Hotel ini selamat dan terdapat surau di tingkat 2.

Permandangan dari bilik hotel


        Masyarakat Nairobi kreatif dan pakar mengukir kayu. Dalam perjalanan ke Tanzania kami singgah di sebuah kedai cenderamata, kerja mengukir dilakukan di belakang kedai.

        Malam kedua sekembalinya dari Tanzania, kami menginap di hotel La Jardine. Hotel ini terletak di kawasan agak bahaya dan tidak dicadangkan kepada pembaca. Malam ketiga kami menginap di tengah bandar Nairobi iaitu di Hotel 680. Hotel ini terletak berdekatan Masjid Jamek, di tengah bandar dan servisnya bagus. Makanan halal mudah didapati di sekitar hotel.

Jamia Mosque


          Kami melawat beberapa tempat di bandar Nairobi dan singgah di City Market yang dibuka 24 jam. Market ini menjual barang makanan basah dan kering, cenderamata, perhiasan dan pakaian.Antara punca pencarian masyarakat di Nairobi
      Nairobi dibangunkan oleh British pada tahun 1899 sebagai depot bagi perjalanan keretapi antara Mombasa ke Uganda. Pada tahun 1907 Nairobi berkembang dengan pantas setelah menjadi ibu negeri British East Africa dan bangunan peninggalan British masih berdiri megah di kota Nairobi yang pesat membangun.
Bandar Nairobi yang pesat membangun
 
Tiada ulasan: